Kur shqiptarët e parë shkuan në Australi?

Shqiptarët për herë të parë figurojnë të regjistruar në Australi duke përdorur përcaktimin e kombësisë në regjistrimin e vitit 1933. Gjatë këtij viti u regjistruan 249 persona viktorianë por që vërtetonin se ishin të lindur në Shqipëri. Pavarësisht këtij regjistrimi të parë zyrtar, të dhëna të tjera historike tregojnë se shqiptarët kanë udhëtuar në Australi shumë vite më parë.

Në vitet 1920 dhe 1930, një numër i madh burrash shqiptar emigruan në Melburn dhe në Shepparton, ku punuan kryesisht në industrinë e bujqësisë, punë të cilën e kishin bërë edhe në atdheun e tyre.

Skender (George) Ismail duke punuar tokën e tij në Launching Place, Victoria, 1930. Vëllezërit Ismaili blenë fermën e tyre të parë në 1947 për 5000 £. Kuajt, Prince dhe Johnny u blenë nga Geelong Cement Company pasi dolën në pension.

Interesant është fakti se ende në vitin 1933, nuk ekzistonte e regjistruar që jetonte në Victoria asnjë grua e lindur në Shqipëri.

Rritja e numrit të shqiptarëve ne Viktoria ndodhi pas luftës së dytë, kjo në saj të vendosjes në Shqipëri të regjimit të ri komunist që mori pushtetin në vitin 1944. Këta dy faktorë bënë që popullsia shqiptare të rritej në 651 në 1947. Popullsia vazhdoi të rritet në mënyrë të qëndrueshme derisa arriti kulmin në 1961 ku regjistrohen 753 shqiptarë. Popullsia ra ngadalë gjatë viteve 1970 dhe deri në vitin 1986 kishte vetëm 557 viktorianë të lindur në Shqipëri.

Në vitet 1990, numri i shqiptarëve filloi të rritej përsëri me ritme të ngadalta, ndërsa vazhdonin të rriteshin trazirat në Kosovë. Deri në vitin 1996 shifrat ishin rritur në 653.

Përafërsisht 4000 shqiptarë u evakuuan përkohësisht në Australi në vitin 1999. Një numër ishin në gjendje të vendoseshin përgjithmonë në Victoria, gjë që u pasqyrua në një rritje prej gati 30% në regjistrimin e vitit 2001.

Regjistrimi i vitit 2016 regjistroi 1,681 viktorianë të lindur në Shqipëri, që përbënin 58% e popullsisë totale të lindur në Shqipëri në Australi.

Ndërsa 62.4% flasin shqip në shtëpi, ka një numër të vogël të atyre që flasin greqisht dhe italisht, por vetëm 9% flasin anglisht në shtëpi. Popullsia është një moshë mjaft e barabartë, me pothuajse moshën mesatare 40 vjeç.

Tradita e gjatë e shqiptarëve në tokë vazhdon me 20% të angazhuar në bujqësi dhe industri të lidhura me to. Kjo nuk përfshin punëtorët e shumtë jashtë fermës në komunitetet rurale. Kjo lidhje rurale është përsëri e dukshme në shpërndarje me 22% që jetojnë në Greater Shepparton. Një numër i madh jetojnë gjithashtu në zonat urbane me 13% në zonën e qeverisjes vendore të Brimbank dhe 12% në Whittlesea.

Përafërsisht 52% e Viktorianëve të lindur në Shqipëri janë myslimanë, ndërsa 19% nuk ​​identifikohen me asnjë fe dhe 8% identifikohen si ortodoksë lindorë. Komuniteti shqiptar në Shepparton është komuniteti më i vjetër mysliman në shtetin Victoria. Komuniteti ka një histori të pasur dhe ende kremton ditët fetare dhe festën kombëtare shqiptare (Ditën e Flamurit) më 28 Nëntor. /DiasporaShqiptare