Dezinformimi në mediat sociale

INA
INA

22/03/2024

Media sociale mundëson ndarjen e menjëhershme dhe qasjen në informacion, duke e bërë më të lehtë për informacionet e rreme, të përhapen me shpejtësi para se të kontrollohen faktet.

Përforcimi me algoritëm

Algoritmet e mediave sociale i japin përparësi përmbajtjes që angazhon përdoruesit, pavarësisht saktësisë së saj. Informacionet e rreme sensacionale ose të diskutueshme priren të marrin angazhim më të madh nga përdoruesi, duke marrë kështu më shumë dukshmëri.

Jehona

Media sociale shpesh krijojnë dhoma të jehonës, ku përdoruesit ekspozohen ndaj informacionit dhe mendimeve që forcojnë bindjet e tyre ekzistuese. Kjo çon në përhapjen e pakontrolluar të dezinformatave.

Anonimiteti dhe Bot-et:

Anonimiteti i siguruar nga media sociale lejon individët dhe entitetet (përfshirë bots) të shpërndajnë informacione të rreme pa përgjegjshmëri.

Rënia e autoritetit të mediave tradicionale

Rritja e mediave sociale si një burim lajmesh ka përkuar me një rënie të besimit në median tradicionale, duke e bërë më të lehtë tërheqjen prej dezinformatave.

Ndikimi në opinionin publik dhe sjelljen

Ndikimi mbi besimet dhe qëndrimet

Keqinformimi mund të ndryshojë ndjeshëm opinionin publik, veçanërisht për tema të diskutueshme si politika, shëndetësia ose shkenca. Shpesh luan me emocionet, duke çuar në besime të forta, por të keqinformuara.

Informacionet e rreme mbi shëndetin

Gjatë krizave shëndetësore si pandemia COVID-19, keqinformimi ka çuar në sjellje të rrezikshme, si refuzimi për të ndjekur udhëzimet e shëndetit publik ose përdorimi i trajtimeve të paprovuara.

Polarizimi politik

Keqinformimi kontribuon në polarizimin politik duke promovuar pikëpamje ekstreme dhe duke minuar besimin në institucionet dhe proceset demokratike.

Lëvizshmëria dhe Veprimet

Mund të nxisë veprime në botën reale, duke filluar nga ngacmimi dhe dhuna deri te pjesëmarrja në ngjarje të bazuara në premisa të rreme.

Rrënimi i besimit

Natyra e përhapur e dezinformatave gërryen besimin e publikut në burime dhe institucione të besueshme, duke e bërë të vështirë trajtimin e çështjeve sociale në mënyrë efektive.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

perdoruesit-e-telegram-mund-te-terheqin-cdo-mesazh-te-derguar-e-madje-biseda-te-plota_5c9920008d185

Shpërndanin fotografi dhe video të ndryshme intime, kërkohet paraburgim për administratorin e grupit “Albkings”

nasa-toka-bota-zjarre

Bën kaq nxehtë, sa Toka rrotullohet më ngadalë

bill

“Edhe unë mund të humbas punën time”, thotë Bill Gates – teksa flet për të ardhmen e Inteligjencës Artificiale

nasa

Një helikopter i vogël robotik dërgoi mesazhin e fundit nga Marsi

apple-iphone-15-pro-3

Apple bëri të mundur që përdoruesit të shkarkojnë aplikacione nga faqet e internetit

bota-rrezik globi toka

Parashikimet e Nikola Teslës që janë realizuar deri tani

microsof

Microsoft do të investojë 1.5 miliardë dollarë në firmën e inteligjencës artificiale

Elon Musk X twitter

Zbulohet se çfarë i shkroi Elon Musk stafit të Tesla-s ku njoftoi pushimin nga puna të më shumë se 10% të fuqisë punëtore

whatsapp-main-600x360

Aplikacioni WhatsApp po merr një chatbot me AI

INFO

NA NDIQ