Serbia, përmes rikthimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak, përgaditet për luftë

ina-online
ina-online

25/03/2024

Shkruan: Refik Hasani

Serbia kishte hequr dorë nga shërbimi i detyrueshëm ushtarak më 1 janar 2011, përmes një ligj filloi së zbatuari pezullimim e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, dhe nga ajo kohë nuk ishte shërbim të detyrueshëm.

Duhet kujtuar opinionin se sivjet në Serbi flitet për rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, kur Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura të Serbisë, inicoi zyrtarisht këtë inciativ ligjërisht në muajin janar.

Dhe, është parashikuar deri më datën 1 maj ky institucion së bashku me Ministrinë e Mbrojtjes duhet t’i dorëzojnë presidentit Aleksandër Vuçiq të gjitha propozimet për modelin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak.

Dihet mirëfilli se Serbia, ka pretenduar të dominoj në federatën e Jugosllavisë, e pastaj kishte plane për mbajtjen nën kontroll të Sllovenisë,ka luftuar për pushtimi e disa pjesëve të Kracisë, ka luftuar dhe vazhdon te kenë plane për kontroll në Bosnjë Hercegovin, ka luftuar në Kosovë,etj.

Serbia gjithnjë po vazhdon të ushqej e helmoj popullin e vetë, vazhdon të synoj me plane pushtuese, kolonizuese edhe shtrirjen në territoret e Kosovës, të Bosnjë e Hercegovinës, Mali të Zi.

Me një sërë platformash, dhe memorandumesh, që kanë kryer ndër dekada.

Përkundër këtyre luftrave dëshiron të kërcnon stabilitetin e ish-Republikave të RSFJ-ës, veçmas kërcnohet Republika e Bosnjë Hercegovina dhe Republika e Kosovës, pa harruar edhe Republikën e Malit të Zi dhe Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Ndaj Serbisë, është dashur në kohë të përpilohen dhe dorëzohen PADI, në Gjygjin Ndërkombëtar,nga Kroacia, Bosnjë e Hercegovina, dhe Kosova

Serbia njihet si agresore dhe vetëm kur ishin gjykuar gjenocidi dhe krimet e luftës, duke kalkuluar dëmet e shprehura në valutën € apo në valutën $, në Miliarda, Bilion e Trilon.

Dëme të shkaktuara, vetëm në këto rrethan Serbia, nuk i kishte shkuar mendja për rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak.

Serbisë, kur në momentin historik është e armiqësuar me shtetin e Kroacisë, shtetin e Bosnjë e Hercegovinës, shtetin e Kosovës.

Vazhdon të shpreh haptas pretendimin, manifeston publikisht forcën ushtarake, përgaditët ushtarakisht dhe tani është në përgaditje intensive për rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, kjo është fundë e krye se po përgaditet për luftë.

Serbia, përmes rikthimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak, dëshiron të krijoj paknaqësi edhe te Hungarezët, Shqiptarët, Bullgarët, Boshnjakët, Rumunët dhe gjithë pakicat tjera.

Instanca e mekanizma të BE-ës, pasi nuk kan insistuar që Serbia të heqë nga preambulla e Kushtetutës, përfshirjen e shtetit të Kosovës,nëse nuk monitorohen e nëse nuk saksionohet Serbia, do të hapë në kapitull të ri konflikteve në këto hapsira.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

KALOSH-CELIKU

SHKUPI I MBULUAR ME FEREXHEZEZA

fatos-rushiti

BDI-së në sfond i buzëqesh opozita

Ridvan Ismaili

Kush e ka besuar se…

Arben Fetai

Bujar Osmani po përgatit largimin e tij nga politika

zgjedhje-22333-800x445

Si kanë votuar shqiptarët në 10 vitet e fundit në Maqedoni? (ANALIZË)

ben blushi

Pse e sulmoi Irani Izraelin?

furkan arrestimi

Si u bë gazetari Furkan Saliu shënjestër e dezinformatave dhe propagandës në media?

arsim zekolli2

Debatet televizive zbuluan ndërlidhjen e nëntokave mes Maqedonisë shqiptare dhe Kosovës

lindja mesme iran irak izrael

Pse Irani sulmoi Izraelin – dhe pse janë armiq?

INFO

NA NDIQ