Shëndeti i keq oral mund të çojë në sëmundje fatale

Picture of Iliria News Agency
Iliria News Agency

11/04/2023

Shëndeti oral është një pjesë integrale e mirëqenies së përgjithshme dhe neglizhimi i tij mund të ketë një efekt negativ serioz në organet e tjera të trupit tuaj.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, “Sëmundjet orale përfshijnë një sërë sëmundjesh dhe gjendjesh që përfshijnë kariesin dentar, sëmundjen periodontale (mishrat e dhëmbëve), humbjen e dhëmbëve, kancerin oral, traumën oro-dentare, noma dhe defekte të lindjes si çarje e buzës dhe qiellzës. Sëmundjet orale janë ndër sëmundjet më të zakonshme jo të transmetueshme në mbarë botën, duke prekur rreth 3.5 miliardë njerëz”. Prandaj, është e rëndësishme të krijohet ndërgjegjësimi dhe theksimi për rëndësinë e shëndetit të mirë oral.

Dihet që shëndeti i keq oral mund të shkaktojë sëmundje kardiovaskulare, të frymëmarrjes, diabeti dhe gjithashtu kancer. Por a e dini se mund të shkaktojë edhe probleme të shëndetit mendor?

Si shëndeti i keq oral çon në sëmundje fatale?

Neglizhimi i shëndetit oral mund të çojë në grumbullimin e baktereve të dëmshme në gojë, të cilat mund të shkaktojnë sëmundje të mishrave të dhëmbëve, prishje të dhëmbëve dhe probleme të tjera dentare. Megjithatë, këto çështje të shëndetit oral mund të kenë gjithashtu implikime më të gjera shëndetësore përtej gojës. Kujdesi jo i duhur për shëndetin oral mund të shkaktojë:

Sëmundjet kardiovaskulare: Disa studime kanë gjetur se bakteret e gojës mund të udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut dhe të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, si ateroskleroza, e cila mund të çojë në bllokim të zemrës, duke shkaktuar një atak në zemër.

Infeksionet respiratore: Higjiena e pamjaftueshme orale mund të ndikojë negativisht në sistemin e frymëmarrjes. Prania e baktereve në gojë për shkak të mishrave të dhëmbëve të përflakur dhe dhëmbëve të prishur mund të hyjë në mushkëri përmes thithjes ose rrjedhës së gjakut. Rrjedhimisht, këto baktere mund të shkaktojnë infeksione të frymëmarrjes, pneumoni, bronkit akut dhe sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD).

Diabeti: Njerëzit me diabet janë më të prirur ndaj sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve dhe sëmundja e mishrave të dhëmbëve të patrajtuar, mund ta bëjë më të vështirë kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak.

Kanceri oral: Higjiena e dobët orale mund të rrisë rrezikun e kancerit oral, veçanërisht te duhanpirësit dhe pirësit e rëndë.

Shëndeti mendor i dikujt lidhet me shëndetin oral. Sa e vërtetë është kjo deklaratë?

Studimet kanë treguar se njerëzit me gjendje të shëndetit mendor si depresioni, ankthi dhe stresi mund të kenë më shumë gjasa të kenë shëndet të dobët oral, të tilla si sëmundja e mishrave të dhëmbëve, prishja e dhëmbëve dhe humbja e dhëmbëve. Kjo mund të jetë për shkak të disa faktorëve, duke përfshirë efektet anësore të ilaçeve, higjienën e dobët orale, zakonet e pashëndetshme dietike dhe neglizhencën e kujdesit dentar për shkak të mungesës së motivimit ose burimeve.

Në të kundërt, shëndeti i dobët oral mund të ketë gjithashtu efekte negative në shëndetin mendor. Për shembull, dhimbja e dhëmbëve, humbja e dhëmbëve dhe sikleti për pamjen e dhëmbëve mund të çojnë në ankth, depresion dhe izolim social.

Është e rëndësishme që shqetësimet e shëndetit mendor dhe oral të trajtohen veçmas, pasi ato janë të dyja komponentë thelbësorë të shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme.

Sa shpesh duhet të vizitojë një person dentistët për të mbajtur nën kontroll shëndetin e tyre oral?

Në përgjithësi rekomandohet që një person të vizitojë dentistin për një kontroll çdo gjashtë muaj. Megjithatë, shpeshtësia e vizitave dentare mund të ndryshojë në varësi të nevojave të një individi për shëndetin oral dhe faktorëve të rrezikut për sëmundjet orale.

Për shembull, njerëzit me një histori të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve ose probleme të tjera të shëndetit oral mund të kenë nevojë të vizitojnë dentistin e tyre më shpesh, si për shembull çdo tre deri në katër muaj. Nga ana tjetër, individët me shëndet të mirë oral dhe me rrezik të ulët të zhvillimit të problemeve dentare mund të kenë nevojë të vizitojnë dentistin e tyre vetëm një herë në vit.

A përmirësohet shëndeti oral me shëndetin mendor?

Ka një numër në rritje kërkimesh që sugjerojnë se ekziston një lidhje e fortë midis shëndetit oral dhe shëndetit mendor. Studimet kanë zbuluar se individët me shëndet të dobët mendor kanë më shumë gjasa të kenë shëndet të keq oral dhe anasjelltas.

Për shembull, individët me depresion, ankth dhe stres kanë më shumë gjasa të kenë sëmundje periodontale, prishje të dhëmbëve dhe probleme të tjera të shëndetit oral. Kjo mund të jetë për shkak të disa faktorëve, të tillë si higjiena e dobët orale, zakonet e jetesës jo të shëndetshme, mjekimet, neglizhenca e kujdesit dentar për shkak të mungesës së motivimit ose arsye të tjera të lidhura me shëndetin mendor.

Anasjelltas, përmirësimi i shëndetit mendor mund të çojë në rezultate më të mira të shëndetit oral. Për shembull, teknikat e menaxhimit të stresit dhe relaksimit kanë ulur rrezikun e sëmundjes periodontale dhe kanë përmirësuar shëndetin oral. Për më tepër, kërkimi i ndihmës profesionale për çështjet e shëndetit mendor mund t’i ndihmojë individët të kapërcejnë barrierat ndaj kujdesit dentar dhe të mbajnë zakone më të mira të higjienës orale.

Prandaj, është thelbësore të njihet lidhja midis shëndetit mendor dhe atij oral dhe të ndërmerren hapa për të trajtuar shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme.

TË FUNDIT
3 ditë
Kosi dhe dobitë shëndetësore të konsumimit të tij
4 ditë
Kjo është arsyeja pse duhani po dëmton më shumë gratë
4 ditë
Shalqiri sjell dy të mira për trupin tuaj
7 ditë
VIDEO/ Gruas nga Gostivari i thanë mjekët në Gjermani se do të vdes por ajo falë ndihmës suaj, sot 90% i kancerit është zhdukur!
2 javë
Studimi: Obeziteti është shkaku i 32 llojeve të kancerit

ME TE LEXUARA

No data was found

LEXO MË SHUMË

kosi

Kosi dhe dobitë shëndetësore të konsumimit të tij

cigar-elektronike1

Kjo është arsyeja pse duhani po dëmton më shumë gratë

shalqi

Shalqiri sjell dy të mira për trupin tuaj

spital-780x439-650x358

VIDEO/ Gruas nga Gostivari i thanë mjekët në Gjermani se do të vdes por ajo falë ndihmës suaj, sot 90% i kancerit është zhdukur!

barku obez pesha

Studimi: Obeziteti është shkaku i 32 llojeve të kancerit

ushqim-frigorifer-uri-haje

Ekziston një moment i ditës që nuk duhet të hamë e as të pimë

mjek

Beshliovska: Ka ikje të madhe të infermierëve nga Maqedonia

ushqim-frigorifer-uri-haje

Të ngrënit në këtë kohë shoqërohet me shtim të konsiderueshëm në peshë

kockat

Si ndikon duhani dhe alkooli tek shëndeti i kockave

INFO

NA NDIQ